BezárásKépgaléria
Kezdőlap
RSS

Témakörök

Cimkék

Történelem

2010

2009

2008

2007

Kommentek

2014. december 6. 6:39
Szia szeretnék egy hangváltót építeni a saját készítésű Garry Joy koppimhoz.
Ami áll:
1db Garry 4101 Birad magasból és 1db SAL 30100...
2014. december 3. 11:38
Mindenkepp lenne 50Hz-es felulatereszto, de legtobboszor monitor savban 80Hz lowcut.

Tudtok-e esetleg mas 15" hangszorot ajanlani, ami egy ilyen...
2014. december 3. 9:10
Elég kicsi ez a doboz neki, alapvetően zárt dobozszerűen viselkedne, csak jóval kisebb membránkitéréssel (emiatt viszont érdemes reflexben...
2014. december 2. 19:24
Szerintem sem lenne jo a vege.

50 literes a doboz 100cm2 a nyilas es 21,5 cm hosszu.
Eminence Kappa 15A szerintetek hogyan viselkedne...
2014. december 2. 16:51
A reflexcső helyzete nem számít, maximum a szobaakusztika miatt szólhat jobban elöl vagy hátul, de ezt előre nem lehet megmondani. 230 l elég...
2014. december 2. 16:48
Jó kérdés, nem tudom mi történik akkor, ha a két cső nem azonos frekvenciára van hangolva, ilyenkor mi lesz az eredő. De valószínűleg...
2014. december 2. 14:38
A hétvégén sikerült elkészítenem a próba előlemezt egy kb. 230 l-es dobozhoz. 2 db Seast tettem bele, kettő db 110 mm átmérőjű...
2014. december 2. 11:26
Hello Subvoice!

Egy furcsa kerdes.
A reflex csoveknek kotelezo-e egyforma hosszusaguaknak lennie?

A dobozomon van egy kialakitott cso, melyen nem...
2014. december 2. 8:32
Köszönöm a linket, hát ez nagyon eltér azoktól az értékektől amik nekem jöttek ki...
2014. december 1. 4:25
Húha. Még a gyártó szerint is 1-10k-ig emel 8-10dB-t..lapba építve meg ki tudja. A hangfal méreteitől függ, hogy hol kezd esni mélyben.
A...

Konyhabútor felújítás

Nyomtatás
Háztáji, 2006. december 26.
Egy régi, avíttas designú és amúgy sem teljes konyhabútor kiegészítése, összes frontjának, ajtajának cseréje, hagyományos szorulós fiókjának görgősre cserélése. Mire kész lett, eladtuk a házat. :)
A kaposvári házzal anno "ajándékba" megkaptuk konyhabútort is. Az a fajta volt, amit azért hagytak ott, mert különben kidobták volna. ;) Ez több felújításon átesett, az utolsó a ház eladása előtt fejeződött be. Az eredeti állapotról sajnos nincsenek képeim.
Eredetileg '80-as évek eleji dizájn, sötétbarna előlapokkal és sárga üveggel, elég lehangoló volt. Elsőként kapott egy zöldes öntapadós tapéta réteget és normál üvegeket, de ez nem tetszett, ezért az első felújításnál (ekkor történt meg a munkalap cseréje, a gépek beépítése, az alsó sort pedig a padláson és a garázsban talált szekrényekkel teljes méretűre bővítettük) egy kék mintás tapéta került a helyére és a képeken látható fogantyúkat szereltem fel, ami egészen pofás volt, de ahogy öregszik az ember egyre inkább a hagyományos dolgokat kezdi preferálni. Nejem is benyújtotta az igényét a felső sor végig beépítésére és volt még néhány más kívánság is, pl. a szorulós fiókok helyett görgőseket akart és a megfáradt, ócska minőségű műanyag sarokpántokat is ki kellett dobni. Könnyítésként lemondott az üveges szekrényekről.
Nekifogtam a megvalósításnak. Eldöntöttük, hogy örökre megszabadulunk a tapétától, ezért az összes frontot lecseréltük. Egy konzervatív, szolid éger mintázatú bútorlapot választottunk, a fogantyúkat meghagytuk, azok ide is passzoltak és egyébként is minőségi fém fogantyúk voltak (700 Ft/db).

Annyival legyen beljebb, hogy a fűrész pont a jelzésen vágjon
A legnagyobb kihívás a sarok elem elkészítése volt. A lapokat lapszabászatban vágattuk le, itt marattuk ki a sarokpántok helyeit is, így otthon már csak a sarokszekrény 45 fokos levágását kellett házilag kivitelezni. Ezt úgy lehet szépen megoldani, hogy a lapra felrajzolod a vágás helyét, majd ehhez képest annyival beljebb, amennyi a fűrészlap és a talp távolsága pillanatszorítóval lefogatsz egy távtartót, ami mentén a fűrészt végigtolod. Az eredmény egy tökéletes 45 fokos vágás lesz, amit vasalható élfóliával lehet lezárni.

Szépen, lassan előre. Az asztal sarkát nem levágni! :)
A 45 fokos szekrény nagy trükkje az ajtó. Sokat töprengtem, hogy vajon milyen sarokpánttal oldják ezt meg, míg egyszer egy konyhabútor stúdióban megnéztem, hogyan van ez. Roppant egyszerű, a szekrényajtó ugyanis nem az oldalsó lapra van pántozva (ekkor kellene a sarokpántnak 135 fokos szögben nyílania), hanem az ajtó szélénél a sarokban az oldalfallal 45 fokot bezáróan van egy darab bútorlap és erre van teljesen hagyományosan felszerelve az ajtó. Erről sajnos képet nem csináltam és már nem is tudok csinálni.

Ahol nem muszáj, ott nem kell élfóliázni
Viszonylag sok munka volt a felső szekrény keretek ("dobozok") elkészítése, de ez egy egyszerű dolog, 4 lapot kell összecsavarozni és a hátuljára farostlemezt szögelni. A képeken láthatod, hogy az oldalsó lapok nincsenek fóliázva, ez azért alakult így, mert az eredeti tervek szerint a szekrénysor alján végig lett volna egy fehér bútorlap és élszegély, fent pedig koronavilágítás. Ennek kivitelezése végül az új tulajdonosra maradt. A felső szekrényeket ún. "L" vassal rögzítettem, majd végül az összes szekrényt egymással is összecsavaroztam, így ha bármelyik tipli elgyengülne, a szekrény akkor sem esik le. A konyhaszekrény szerintem úgy szép, ha a felső szekrények és az alsók egyforma méretűek, ezért nekem az összes felső szekrényt át kellett helyeznem (eredetileg ami volt, az mind a mosogató feletti falra volt felszerelve).

Pozdorja keret, az alja farostlemez
A fiókok elkészítése a legérdekesebb. Magát a fiókot kb. 15 mm-rel kell kisebbre csinálni, mint a nyílást, ekkor fog a görgős csúszka jól passzolni. A fiókot körben bútorlapból, alul farostlemezből csináltam, erre van rácsavarozva a görgős csúszka. Ez így kellően masszív, a józan ész határán belül szabadon pakolható, nem fog leszakadni. A fiók alját ha bútorlapból csinálod arra figyelj, hogy ne legyen vastag az anyag, mert elveszi a helyet a fiókból.

Kicsit besüllyeszteni
A fiók felszerelésének legizgalmasabb része az előlap felcsavarozása. Először is rá kell szerelni a fogantyút, majd preparálni a fiók előlapját (10-es fúróval kimarni), hogy a fogantyú csavarja ne feküdjön fel rá. Ezután a fiókot a helyére kell rakni és amilyen pontosan lehet feljelölni azt a helyzetet, amiben a fiók előlapja egyenesen áll. Ez kritikus rész, mivel az előlapot nem lehet állítani. Ha elrontod, az előlap ferde lesz, vagy nem lesz pontosan az alatta lévő szekrényajtóval egy vonalban. Ha a jelölés megvan, pillanatszorítóval rögzítsd és belülről csavarozd a fiókhoz.

Jól nézett ki és hely is volt benne/rajta bőven
Ilyen lett, miután elkészült. Nem nagy extra, asztalosok talán mosolyognak is egyet rajta, de nekünk tetszett, a gépekkel együtt olyan "nagyon egyben van" érzése volt. A vevőnek is tetszett, a ház egyetlen része, amin nem változtatott a konyha volt. :-) (És a fürdő.) Árban az új frontok és a felső szekrények, szerelvények kb. 70.000 Ft-ban voltak. Ha a teljes bútort újraépítem (a "dobozokat" is), akkor ez az ár kb. 130.000 Ft a munkalap nélkül, összeségében kb. 150.000 Ft-ból házilag megépíthető egy 6 méteres konyhabútor. Ennek ellenére az új lakásban már én sem fogok konyhát barkácsolni, de ha idő, kedv és felszerelés van hozzá, az anyagiak viszont szűkösek, akkor érdemes lehet belevágni.
Komment RSS

Mit szólsz hozzá?

Izabella (#1), 2009. augusztus 29. 15:16:31
Gratulálok! Mi is most szeretnénk egy házilagos kivitelezésbe kezdeni, és nagy segítség és ösztönzés volt a Te munkád! Üdvözlettel: Izabella
subvoice (#2), 2009. augusztus 29. 20:36:49
Szia, köszönöm a hozzászólást, kitartást és sok sikert kívánok nektek. :)
Csaba (#3), 2010. július 20. 11:54:34
Hello!

Pár héten belül jutok hozzá az új lakásomhoz és az első amit meg szeretnék csinálni majd a konyha lenne. Nagyjából én is a nálad látható módszert szeretném alkalmazni. Egy kérdésem lenne csak ezzel kapcsolatban. Én úgy terveztem, hogy veszek egy asztali körfűrészt a lapok levágásához. Már 30-40000Ft találtam ilyeneket. A kollégám azonban azt mondta, hogy ha nem elég nagy sebességű és minőségű a penge akkor bizonyos méter levágása után vágáskor a műanyag bevonást is feltépi a bútorlapról. Ha jól láttam te dekopírfűrésszel vágtad a lapokat. Volt ilyen gondod?
subvoice (#4), 2010. július 20. 21:26:38
Hello,
a dekopírt csak a 45 fokos levágáshoz használtam és igen, valóban nem vágja szépen a fóliázott lapot, de csak az egyik oldalon. Olcsó körfűrésszel ugyanez a tapasztalat, kollégádnak igaza lesz.

Én nem állnék neki a vágásnak, lapszabászatban profi géppel mm pontossággal vágnak és ahhoz képest elhanyagolható pénzt kérnek érte. Ha magad akarod vágni, akkor a táblák szállítását, mozgatását is meg kell oldanod (plusz nem elhanyagolható mennyiségű nyesedék, fűrészpor fog keletkezni, no meg a zaj), míg a méretre szabott lapokat akár egy személyautóval is el lehet vinni.
Írd meg a véleményed!
Neved:
E-mail címed: (nem kötelező; spam robotok által nem felhasználható formátumban tárolódik)
Honlapod: (ha látod ezt a mezőt, hagyd üresen)
Jegyezz meg (felejts el)
Hozzászólásod: 
Kész, mehet