Egy kis szelet

az életemből. Hifi, hangdobozépítés, számítástechnika, csináld magad. Fogyaszd bátran, nem hízlal.

Vektoros grafikonok

Ez történik, 2018. február 7.

Gépház (11)

Pár napja, hogy lecseréltem az eddig használt Flot grafikonrajzolót egy saját készítésű, SVG alapú megoldásra. Több oka is volt:

 • Mivel szerver oldalon renderel, így már JavaScript nélkül is teljes értékűen működik az oldal.
 • Jobban néz ki, végtelenségig nagyítható.
 • Valamennyivel kevesebb a letöltött adat.
 • Eggyel kevesebb külső függőség.

Erre tessék a folytatáshoz

Fontos hiánypótlás

Ez történik, 2018. január 13.

Gépház (11)

Miszerint pont a saját oldalamnak nem volt sötét módja, miközben mindenhol felemelem a hangom az ostoba, vakító fehér hátterű dolgok miatt. Ha már a forráskódban jártam, pár dolgon finomítottam, illetve összedobtam egy saját zenelejátszót a böngésző szabvány lejátszója helyett.

POP!

Ez történik, 2015. október 03.

Gépház (11)

Rég nyúltam már komolyabban az oldalhoz, pedig a web eléggé elment mellette. Nem baj, legalább mostanra kiforrta magát. Viszlát IE 8, hello modern web! Az engine jól vizsgázott, nagyon jó ötlet volt anno XML / XSL alapokra építeni, mert a rengeteg változás ellenére a motorhoz alig kellett hozzányúlni. XHTML helyett HTML5, reszponzív UI, nagy pixelsűrűségű kijelzőkkel kompatibilis HD és vektorgrafikus képek, valósidőben rajzolt grafikonok, HTML5 audio lejátszó és ami a legfontosabb: favicon!

De nem csak egy facelift történt. Szokásomhoz híven átnéztem a teljes tartalmat, ahol megtaláltam az eredetit ott a képeket nagyfelbontásúra cseréltem, több bejegyzés tartalmát átfogalmaztam vagy aktualizáltam. Különösen sok tartalmi változás történt a hangdobozépítés témakör bejegyzéseiben.

Karbantartás

Ez történik, 2012. november 11.

Gépház (11)

Kicsit nekifeküdtem a blogmotornak és pár dolgot módosítottam.

 • Szép URL-eket kaptak a témakörök (a régi linkek is működnek).
 • Ajaxos, lapozós lett a komment, mert vannak bejegyzések, ahol minden korábbi várakozásomat felülmúló mennyiségű komment van (200 feletti).
 • Végre tényleg javítottam az 1 pixeles elcsúszást Chromeban.
 • Módosítottam a bélyegkép generálás módján.
 • Átalakítottam a galéria kódot, így már ismét a <body> tag görget, nem pedig egy speciális <div>. Végre lehet régi Android böngészőkben is görgetni.
 • Az arhívumban csak olyan dátumok jelennek meg, amikor ténylegesen volt bejegyzés a választott témakörben.
 • A vízszintes görgetősávot sikerült eltávolítani, most már csak akkor jelenik meg, ha tényleges tartalom lóg ki oldalt.

Ami leginkább módosult, az nem látszik: a teljes kódot átnéztem, itt-ott módosítottam is benne és a blogmotor belső könyvtárstruktúráját teljesen átalakítottam. A legnagyobb újdonság az admin felület, ami egy nagyon Ajaxos web alkalmazás. Egyelőre még nem tud többet, mint a régi (az is csak annyit tudott, amennyi mindenképpen szükséges volt), de ez majd még alakul. Amit tud, azt viszont sokkal szebben és jobban csinálja. Jó kaland webes GUI-t kódolni.

Bugfix

Ez történik, 2012. augusztus 16.

Gépház (11)

Javítottam a Chrome-ban az 1 pixeles elcsúszást és a JQueryt is frissítettem, eddig nem is vettem észre, hogy IE9 alatt nem jelenik meg a komment ablak. Ha még mindig nincs ott, egy frissítést kell nyomni.

Karbantartás

Ez történik, 2012. május 11.

Gépház (11)

Feltelepítettem egy Ubuntu 12.04 LAMP szervert. Nincs ebben semmi érdekes, leszámítva azt, hogy virtuális gépben fut és az Apache docroot egy Windows share a hoston. Az ötlet az volt, hogy ha mozgatni kellene a környezetet vagy újratelepíteni a hostot, akkor a LAMP szerver minimális munkával felállhasson illetve egyáltalán ne kelljen piszkálni, minden fontos adat a hoston legyen tárolva, szerkesztve és tesztelve.

Ennek úgy megörültem, hogy neki is futottam egy kis karbantartásnak. Régóta láttam, hogy a címkék kissé túlszaporodtak, csak nem volt hozzá kedvem, hogy végigbogarásszam az összes bejegyzést és egyszerűsítsek rajtuk. Most megcsináltam. Nem nagy dolog, de jobban érzem magam tőle. :)

Fejlesztés

Ez történik, 2009. május 4.

Gépház (11)

Örömmel konstatáltam, hogy már van XSLTProcessor a szolgáltatómnál. :) Ezért hát átírtam az oldalt úgy, hogy szerver oldalon történjen meg az XML -> XHTML átalakítás. Így többé semmiképpen sem jelenhet meg szövegfolyam egy böngészőben sem. Ráadásul mostantól a Google is jobban fog tudni indexelni. :)

Megújulás

Ez történik, 2008. május 14.

Gépház (11)

Ééés igen! :) Itt van. Új ruha, új szív, új logika, új felépítés, cimkék, kommentezés, tessék, csak tessék.

Eddig az oldal alapvetően témaköröket tartalmazott, ami mellett csak úgy volt egy blog is, ahová kiírtam amit éppen gondolok. Mostantól a blog beleintegrálódik a témakörökbe (vagy a témakörök a blogba, nézőpont kérdése). Hiszen minden mindennel összefügg, néha a blogban is voltak olyan bejegyzések, amik inkább valamelyik témakörbe illettek volna.

Erre tessék a folytatáshoz

Motore

Ez történik, 2008. május 5.

Gépház (11)

Elkészült gyakorlatilag az új motor felhasználói oldala, elég jól működik. IE6 alatt vannak még apróbb bugok, de ezeket gyorsan javítani lehet. A cikkeket már átemeltem, a blogot is 2007. 12. 15-től, de ebben még marha sok bejegyzés van, sokat kell dolgozni vele, mire mindet átrakom. Sajnos a régi és az új motor annyira eltérő koncepcióval működik, hogy nem lehet automatán konvertálni.

Sajnos az admin felület sincs még sehol sem... :(

Erre tessék a folytatáshoz