Egy kis szelet

az életemből. Hifi, hangdobozépítés, számítástechnika, csináld magad. Fogyaszd bátran, nem hízlal.

Touran aktív rendszer beállítása

Hifi, autóhifi, 2014. február 20.

Autóhifi (15), Fejegység (11), Hangszóró (19), Hangváltó (6), Mérés (7), Gyakorlat (14), Touran (2007) (6)

Fülre egy ennyire bonyolult rendszert (3 út + mélyláda) beállítani elég körülményes. Mondhatnám akár azt is, hogy lehetetlen. Bár sikerült egészen jónak tűnő kombinációkat is találni, egy idő után meguntam a folyamatos állítgatást és tudományos módba váltottam. Utólag már azt mondom, máshogy nem is érdemes nekiállni.

Erre tessék a folytatáshoz

Mozi hang - miért rossz?

Hifi, autóhifi, 2013. október 16.

Mérés (7)

Egy igen jó írás arról, hogy miért szól sokkal rosszabbul moziban ugyanaz a film, mint itthon. Autóhifire vonatkoztatva is tanulságos: a rengeteg visszaverődés miatt a mérés csak rendkívül korlátozottan és fenntartásokkal használható. A saját tapasztalatom is az, hogy EQ-val soha nem szabad korrigálni az akusztikai környezet hibáit (kivéve mélytartomány). Furcsa, hogy ez egy bevett gyakorlat a mozik behangolásakor.

Mérőmikrofon

Hangdobozépítés, 2006. március 25.

Mérés (7), Gyakorlat (14)

A szimuláció helyes működéséhez mérés szükséges. Jobb híján ez lehet a gyári mérés is, de sokkal jobb, ha saját méréseink vannak és ezek alapján tudunk modellezni. A szimuláció eredményének ellenőrzéséhez szintén nagy segítség, ha nem csak a fülünkre hagyatkozunk.

Erre tessék a folytatáshoz