Egy kis szelet

az életemből. Hifi, hangdobozépítés, számítástechnika, csináld magad. Fogyaszd bátran, nem hízlal.

SSD

Ez történik, 2012. november 24.

Hardver (6), Szoftver (15)

Vettem egy 128 gigás Samsung 830-as SSD-t a notebookba. Röviden: ha gondolkodtál valaha SSD-ben, ne gondolkodj tovább, vegyél. A változást nem hiszed el, amíg magad nem tapasztalod. Minden instant. Kattintasz, indul. Bekapcsolod a gépet és a Windows 7 15 másodperc múlva dobja a bejelentkező ablakot. Beírod a jelszót, 10 másodperc múlva minden betöltve, nincs percekig darálás. Elképesztő. Ilyen bootot utoljára még a megboldogult 900 MHz-re húzott Duronra rakott Windows 98-nál láttam. A LAMP szerver, ami virtuális gépként fut, most ilyen 6 másodperc alatt indul el az eddigi 30 helyett. Nem lehet elolvasni a boot üzeneteket, olyan gyorsan elszalad a képernyő. :) És ez a notebook még csak SATA2-es, a 830-as nem is tudja magát kifutni rendesen. A 750 gigás Samsung HDD-t egy SATA baybe szereltem, ami az optikai meghajtó helyére épül be. A 128 giga azért kicsit karcsú lenne önmagában.

Ajándékba adtak az SSD-hez egy Windows 8 Pro upgrade-et is. Ha már adták, felraktam a HTPC-re. Vegyesek az érzéseim ezzel a Windows 8-cal. Egyrészt vannak benne tök jó dolgok, például hogy tényleg baromi gyorsan indul. A HTPC-ben egy hagyományos 320 gigás 7200 RPM-es Samsung HDD van, de a BIOS POST után nagyjából 10 másodperc után a start képernyőn van. Impresszív és valóban gyorsabbnak tűnik, mint a Windows 7. A bővített task manager eszméletlen jó. Ritkán kell, de olyankor nagyon hasznos, ha ilyen sok mindent lát az ember. A start menü hiányával lehet együttélni, a start screen is megszokható, bár az, hogy az összes start menü ikont odahányja a README.TXT-kkel együtt, az nagyon gáz és az is gáz, hogy szinte semmit nem lehet a start screenen állítani, a gyári színek ocsmányak és azt sem szeretem, hogy az Aerot ilyen ronda 2D-re butították. Nekem tetszett a Windows 7 eye-candy. És valahogy az egész, a telepítéstől kezdve valahogy nem adja az "ezt tényleg végig átgondolták és jól összerakták" érzést. Nagyon furán nem él együtt a Metro és a desktop. Van rajta mit gyúrni, de ha jól csinálják, a Windows 9 lehet majd az új Windows 7. Most ez csak egy Vista lett.

ÁNYK

Ez történik, 2012. március 13.

Szoftver (15)

Ki fejleszti az adónyomtatvány kitöltő szoftvert?

Ekkora egy ostoba, rosszul megírt ocsmány bugos szutyok nincs még egy a földön. A szoftverfejlesztés szégyene.

ASIO4ALL

Zene, 2009. augusztus 11.

Szoftver (15)

5 ms latency egy alaplapi Realtekkel? Nem probléma. Igazából csak azért próbáltam ki, mert 96 kHz-en Renoise alatt szétesett a hang (driver? Windows 7 kernel mixer? ki tudja...), akármekkora késleltetést állítottam be neki. Most 512 sample-nyi pufferrel csodálatosan fut. :)))

Ja, természetesen ingyenes cucc. Itt van, bár nem túl nehéz megtalálni.

A 96 kHz meg kell, mert sokkal kultúráltabb így a magas tartomány (VSTI-k és a Renoise realtime samplere is szebben szól, hiszen az aliasing tartomány feltolódik oda, ahol csak a denevérek hallják). Az E5200 simán 4× gyorsabb, mint a régi Sempron 3100+, szóval nem nagyon izzasztja meg. Ami régen 90 % CPU volt 44.1 kHz-en, az most 50 % 96-on. :)

HP LaserJet 4L vs. Windows 7 beta

HW/SW, 2009. március 24.

Szoftver (15)

Szóval van ez a Windows 7, meg a bétája. Bár nem tudom mit csinál még rajta a MS (nekem egyelőre semmivel sem tűnik szarabbnak, mint bármelyik másik Windows), de nem tudni mikor adja ki. Addig viszont próbálgatnám a bétát. Szép és jó minden, egy kivétellel: a nyomtatót nem bírtam életre kelteni.

A megoldás pedig a következő: egy másik, a hálózaton lévő XP-s gépen meg kell osztani a nyomtatót (nem baj, ha eleve hálózatos a nyomtató). Utána Windows 7-en Start -> Network (ha nincs ilyened, állítsd be, hogy legyen), várd meg míg megtalálja a hálózaton azt a gépet, amin a nyomtatót megosztottad, utána kattins a gépre és jelentkezz be rendszergazdaként, majd kattints duplán a nyomtatóra. A Windows 7 megkérdezi, hogy megbízol-e benne és feltelepíti a nyomtató drivert. Ezt utána bármelyik nyomtatóhoz hozzá lehet rendelni, a megosztott nyomtató akár törölhető is.

Kicsit körülményes megoldás, de működik. :)

Skype

Ez történik, 2008. szeptember 16.

Szoftver (15)

Jelenlegi vezetékes telefon helyettesítő eszköz: Skype + Bluetooth. A Skype fut a PC-n, Bluetooth-on pedig kommunikál egy headsettel. A dolog előnye, hogy havi ~1.000 Ft-ért korlátlan vezetékes hívás van és a headset nem foglal kezet, mint a cordless telefon. :) Hátránya, hogy kell hozzá egy PC (ebből van bőven, valamelyik úgyis mindig megy) és hogy a Bluetooth sokkal gyengébb, mint a DECT telefon, ezért csak pár méteres körzetben (~ugyanabban a szobában) működik.

Szép nap

Ez történik, 2008. szeptember 4.

Szoftver (15)

Ma jó napom volt. Történtek érdekességek is: a buszon valaki(nek a mobilja) egy hülye nevű, .sis kiterjesztésű, kb. 1,5 megás fájlt akart küldeni a mobilomra. A google szerint ez feltételezhetően Symbianos vírus lehetett, Bluetoothon keresztül terjed. Természetesen nem fogadtam, bár sok kárt nem tudott volna okozni egy Sony-Ericsson K610i-ben. :) Aztán délután valami abdul akart velem kontaktolni Skype-on. :)

Kipróbáltam a Google böngészőjét is. Nekem tetszik. Végülis KHTML motor, szóval sok gond nem lehet vele. Eddig nem is volt. Majd meglátjuk, hogyan teljesít hosszú távon.

De egyébként is nagyon jó napom volt. Beindulnak a dolgok. :)

Apache vs. Skype

HW/SW, 2008. június 8.

Szoftver (15)

Jól megszívatott a Skype. Általában nem használom, de most éppen el volt indítva. Hirtelen felindulásból módosítani akartam valamit, ezért megpróbáltam elindítani az Apache-PHP-MySQL szentháromságot. De az Apache nem akart indulni. A Windows szabvány hibaüzenet (nem sikerült elindítani) nem volt túl informatív, ezért tovább nézelődtem. Error log üres. Parancssorból megnézettem a .conf fájlt, találtam egy warning szintű hibát, de az nem lehetett gond, mert hónapok óta bent volt. Mindenesetre kipurgáltam. Még mindig nem indul. Megpróbáltam parancssorból -k kapcsolóval indítani, nem a net start-tal. Így jött valami zavaros üzenet, hogy nem tud a 0.0.0.0:80 címhez kapcsolódni. Először arra gondoltam, hogy valami windowsupdate hazavágta, mivel semmi nem lett módosítva a rendszeren. Végül kigugliztam, hogy valószínűleg az a baja, hogy nem tud a 80-as porthoz kapcsolódni, mert az már foglalt.

És vajon mi foglalta? Hát a Skype. Alapból be van benne állítva, hogy a 80-as porton is figyelhet. Még szerencse, hogy rémlett egy ilyen opció. Ezt kikapcsolva már minden rendben van...