Egy kis szelet

az életemből. Hifi, hangdobozépítés, számítástechnika, csináld magad. Fogyaszd bátran, nem hízlal.

Olajcsere

Ez történik, 2007. december 30.

Megtörtént csütörtökön a vezérműszíj - görgők - olaj - olajszűrő - légszűrő csere a táltoson. Kapott Total quartz 5W-40-et. Amikor elhoztam a szervizből, úgy zörgött a motor (üzemmelegen!), mint egy félmillió km-t futott dízel -20 fokos hidegindításkor...

Járattam finoman, aztán keményebben, csillapodott a zörgés, de nem múlott el teljesen. Aztán másnap vissza kellett mennem Pestre dolgozni, itt már útközben egyre ritkábban hallottam a csörömpölést a motorból, mire felértem teljesen el is múlott. A meglepetés akkor ért, amikor délután hazafelé mentem, mert ekkor sem volt semmilyen márkaidegen zaj és azóta sincs. Se szelephang, se kelepelés, csak az igazi hamisítatlan Mitsubishi motor hang, hidegen és melegen. A finom olaj kimosta a ganét. Gyönyörűen megy, az alapjáratom is kisimult. Még egy gyertya és váltóolaj csere szerintem ráfér, de ezek nem égetően fontosak.

Erre tessék a folytatáshoz

Csak PIO

HW/SW, 2007. december 28.

Szoftver (15)

Jó tudni, hogy a gyári Windows XP IDE driverek ha sok olvasási hibát érzékelnek, visszarakják a drive-ot Csak PIO módba. Ha nyekteted a drive-ot egy karcos lemezzel, visszarak PIO-ba, aztán meg néz az ember, hogy a 8× DVD írás 100 % CPU-val megy és a 8× is inkább csak 1 - 2× lesz.

Na de innen nem lehet ám csak úgy visszabillenteni őkelmét, hiába rakod "Ha leheséges, DMA"-ra, ő ragaszkodik a PIO-hoz, mint a nagykabátjához. A megoldás az, hogy az eszközkezelőből törölni kell azt az IDE csatornát (elsődleges/másodlagos), amin az optikai egység lakozik. Újraindítás után felismeri majd és újratelepíti, ekkor már DMA-val. Azt mondjuk nem tudom, hogy ha pont itt lakik a rendszervinyó is, akkor utána hogyan fog újra felbootolni... Ilyen esetben még kicsit azért érdemes guglizni.

Merry sickmas :(

Ez történik, 2007. december 26.

Már megint elkapott valami. Kezdődött hasmenéssel (ez már elmúlott), aztán jött a köhögés (nagyszerű párosítás), végül a láz is. Most éppen 38,3 fok. Tegnap este vizes törölköző pakolásom is volt. Az összes izmom fáj a láztól. Az idei karácsonyt tényleg pihenéssel töltöttem... :(

Viszont ma Kaposváron míg feleségem a gyógyszereket váltotta ki egy ember megszólított, hogy ismerős neki a Galant, csak én nem. Rövid társalgás után kiderült, hogy egy budapesti orvosé volt, annak idején még ő is vezette. Szerinte a 95.000 km valós lehetett, mert nem mentek vele sokat. Viszont nagyon sok híres külföldi dokit szállítottak vele. Megtisztelő, hogy ilyen nagy múltú autót sikerült vennem. A valós km meg még ennél is nagyobb öröm. :) Azért ettől függetlenül holnap megy nagyszervizre, hogy még sokáig tudjam használni.

Galant hifi

Hifi, autóhifi, 2007. december 17.

Elkezdtem tervezgetni a hangot a Galantba. Első lépésként a mélyszekciót kellene feljavítani, mert sem az első, sem a kalaptartós 16-osok nem mélyhangszórók. Egy csomó EQ kell rá, hogy szóljanak valahogy, ettől viszont a fejegység is és a hangszórók is csak kínlódnak. Ez az oldal adta az ihletet. Valóban van a kalaptartón egy kivágás, csak még lusta voltam lemérni, de a leírás szerint 25-ös hangszóróhoz való. Én első blikkre 20-asnak néztem, igaz a kalaptartós hangszórókat is csak 13-asnak saccoltam - túl nagy a kalaptartó. :) Így azért már van benne fantázia.

Két alternatíva van, az egyik szerint a két 16-ost lehet kicserélni valami mélyhang sugárzására alkalmas hangszóróra, a másik szerint fel lehet használni a 25-ös helyet és ide egy duplatekercses mélyhangszórót beszerelni. A gond ott van, hogy hátulról ezek a hangszórók egy üresen 470 literes, sziszegős dobozba (csomagtartó) zenélnek, ekkora doboz meg már kb. olyan, mint ha nem is lenne. Olyan hangszóró kell tehát, aminek van bőven lineáris kitérése, mert itt aztán nem kicsit fog lengeni. 16-osból ilyen normális áron nincs, ráadásul egy 25-ösnek önmagában nagyobb a sugárzó felülete, mint két 16-osnak, márpedig minél nagyobb a felület, annál kevesebb membránmozgással lehet ugyanakkora hangnyomást előállítani.

Erre tessék a folytatáshoz