Egy kis szelet

az életemből. Hifi, hangdobozépítés, számítástechnika, csináld magad. Fogyaszd bátran, nem hízlal.

Hengerfej (szerencsére nem)

Ez történik, 2008. június 29., módosítva: 2008. július 1.

Most nem örülünk. Tegnap kis tütüm elforralt majdnem 1 liter vizet. Hiába töltöm fel a rendszert, 1 km után pirosba szalad a hőfok. A kiegyenlítő tartályban kicsit bugyborékol a víz. :( Minden valószínűség szerint hengerfej, bízok benne, hogy "csak" tömítés. Abban is bízok, hogy a forralás ténye és annak észlelése között eltelt idő alatt más nem károsodott nagyon (a motor továbbra is szépen jár és indul). A szemem előtt mindenféle hatszámjegyű összegek repkednek...

2008. július 1.

Kicsi kocsi újra száguld. :) Minden jó, ha jó a vége. A hengerfej jól van, a termosztát adta meg magát. 9 pisztolyorrú Mátyásba került a javítás a közeli kis maszek szervizben, akiknek ezúton is köszönöm a gyors munkát. A bugyborékolás az utántöltés utáni légtelenítés hiánya miatt volt.

Fogyasszon

Ez történik, 2008. június 3., módosítva: 2008. június 11.

100% Budapest, 70%-ban klímával: 64,7 literből 600 km, azaz 10,8 literes átlagfogyasztás. 1300 kg, 4630 mm, 2000 cm³, 136 LE. Nyár van persze, meg a nép is eltűnt az utakról, de akkor is. A Lacetti soha nem jött ki ennyiből. (!)

2008. június 11.

Újabb tanknyi égett el. Eredmény: 622 km 55 literből, azaz 8,8 literes átlag (autópálya: ~260 km, országút: ~200 km, Budapest: ~220 km). Nem azért lett ennyi, mert 90-nel mentem a pályán. Kétezres tankhorpasztó, az hát... :)

Apache vs. Skype

HW/SW, 2008. június 8.

Szoftver (15)

Jól megszívatott a Skype. Általában nem használom, de most éppen el volt indítva. Hirtelen felindulásból módosítani akartam valamit, ezért megpróbáltam elindítani az Apache-PHP-MySQL szentháromságot. De az Apache nem akart indulni. A Windows szabvány hibaüzenet (nem sikerült elindítani) nem volt túl informatív, ezért tovább nézelődtem. Error log üres. Parancssorból megnézettem a .conf fájlt, találtam egy warning szintű hibát, de az nem lehetett gond, mert hónapok óta bent volt. Mindenesetre kipurgáltam. Még mindig nem indul. Megpróbáltam parancssorból -k kapcsolóval indítani, nem a net start-tal. Így jött valami zavaros üzenet, hogy nem tud a 0.0.0.0:80 címhez kapcsolódni. Először arra gondoltam, hogy valami windowsupdate hazavágta, mivel semmi nem lett módosítva a rendszeren. Végül kigugliztam, hogy valószínűleg az a baja, hogy nem tud a 80-as porthoz kapcsolódni, mert az már foglalt.

És vajon mi foglalta? Hát a Skype. Alapból be van benne állítva, hogy a 80-as porton is figyelhet. Még szerencse, hogy rémlett egy ilyen opció. Ezt kikapcsolva már minden rendben van...