Egy kis szelet

az életemből. Hifi, hangdobozépítés, számítástechnika, csináld magad. Fogyaszd bátran, nem hízlal.

Vízpumpa

Ez történik, 2009. augusztus 21.

Gépjárművemben utolsó óráit rúgja a vízpumpa. Csörömpöl, mint a veszedelem. Volt némi riadalom, mert fülre nem lehetett pontosan behatárolni a zaj forrását (akár vezműtengely csapágy is lehetett volna), de természetesen nem a motorból jön a zaj. Ez persze nem is lehetett kérdés, Mitsubishi motor nem megy tönkre és kész. :)

Hétfőn csere. Ez a második hiba, ami két év alatt előjött (a másik a termosztát volt). Persze kérdés, hogy ez hiba-e, hiszen a vízpumpa tulajdonképpen kopó alkatrész. Majd hétfőn kiderül, hogy volt-e már egyáltalán cserélve ezelőtt.

ASIO4ALL

Zene, 2009. augusztus 11.

Szoftver (15)

5 ms latency egy alaplapi Realtekkel? Nem probléma. Igazából csak azért próbáltam ki, mert 96 kHz-en Renoise alatt szétesett a hang (driver? Windows 7 kernel mixer? ki tudja...), akármekkora késleltetést állítottam be neki. Most 512 sample-nyi pufferrel csodálatosan fut. :)))

Ja, természetesen ingyenes cucc. Itt van, bár nem túl nehéz megtalálni.

A 96 kHz meg kell, mert sokkal kultúráltabb így a magas tartomány (VSTI-k és a Renoise realtime samplere is szebben szól, hiszen az aliasing tartomány feltolódik oda, ahol csak a denevérek hallják). Az E5200 simán 4× gyorsabb, mint a régi Sempron 3100+, szóval nem nagyon izzasztja meg. Ami régen 90 % CPU volt 44.1 kHz-en, az most 50 % 96-on. :)