Touran reboot

2013. február 10., módosítva: 2013. március 4.

A jó kis autóm és vele az autóhifim vagy valahol egy másik kontinensen rója az utakat, vagy darabokban van valahol. Ellopták. Erről többet nagyon ne beszéljük, komoly érvágás még úgy is, hogy volt Cascom nem beszélve a mentális oldaláról (ritka szar érzés). Szerettem volna más autót ha már így alakult (nem azért, mert bajom volt a Tourannal, csak kíváncsiságból), de nincs más, a jelenlegi helyzetben kizárólag a Touran felel meg nekünk. Hogy a jövőben ez ne ismétlődjön meg, az utódjában a hifi árát egy Pajzs riasztóra költöttem.

Ebben egy VW RNS-300 van beépített gyári ős Nokia kompatibilis kihangosítóval. Valamikor jó dolog volt ez (mp3 CD), de még 3D térképes GPS-en is eltévedek, mit várhatnék akkor az RNS-300 karakteres navijától (különben is csak Németország CD van hozzá, egy KK-EU lemez pedig 150 euro, ami egy elég rossz vicc). Mióta a telefonomra felraktam a Cyanogenmod 7.2-t és nem akarom napjában többször földhözvágni és ráugrani, úgy gondoltam előléptetem autós "multimédia központtá". :)

Megspendíroztam egy Deák Ferencet egy Motorola Defy gyári tartóra, szivargyújtó töltőre és egy Connects2 AUX adapterre (ez olyan, hogy a rádió azt hiszi egy CD váltó van rádugva és annak a bemenetén küldi be a hangot). A Defy tartóját szigszalaggal tök prímán, stabilan lehetett a Nokia Halterungra rögzíteni, a Connects2-t pedig már magam építettem be, hiszen az előző autónál láttam, hogyan kell a gyári rádiót szerelni és éreztem elég bátorságot arra, hogy nekiessek. Arra kell csak figyelni, hogy az autó legyen befűtve, nehogy törjenek a műanyagok ezekben a mínuszokban.

Android alapú autós multimédia központ

Nagy gond nem is volt, egy óra alatt mindennel kész voltam, a legnagyobb kihívás a testpont keresése (ami a rádió mögött nincs, de az adapternek kell) és a kábelek elrejtése (már amennyire lehetséges). Abszolút értelemben persze nem igazán értékelhető a hangminőség (az alapzaj több, mint szeretném és az RNS végfoka sem egy méznyalás), de pozitív oldala, hogy olcsó és baromi sokoldalú: van nagyfelbontású színes kijelzős sok formátumot ismerő gapless zenelejátszóm, mobil kihangosítóm (ami ugyan kicsit visszhangos a túloldalon, de az nem az én bajom) és kihangosított navigációm, akár mind egyszerre. A Cyanogenmodban egy egész használható 5 sávos EQ is van, amivel a gyári hangszórók is elfogadhatóan szólnak. Az biztos, hogy basszus van bőven és hangos is, ha még DTA is lenne a Powerampban... :)

A gyári Motorola tartó előnye, hogy minden csatlakozó és kezelőszerv elérhető a telefon oldalán és a telefont behelyezés után automatikusan autós módba kapcsolja (elindítja az autós dokk alkalmazást). Utángyártott tartozékokkal már több esetben is volt problémám, ez az eredeti nem volt olcsó, de nem bánom, mert megérte.

Így lett hát a Touranban is 20.000 Ft-os hifi.