Műhelyrádió

Hosszú ideig tartott, mire újra lett egy műhelynek alkalmas helyiségem. Egy műhelyben viszont alap, hogy kell zene. Egy autórádió, tápegység, hangdobozok és némi kábelezés kérdése az egész.

2015. augusztus 10.

9 évet vártam rá, a tereprendezés még folyamatban

9 évet vártam rá, de végre sikerült építeni egy valamirevaló kerti faházat. Volt előtte is egy 160×160-as, de semmire sem volt elég. Szerencsére menthetetlenül szétrohadt és mivel normális alapja sem volt, össze-vissza csálén állt már mindene. Elég olcsó volt, az árát végülis megszolgálta. Második nekifutásra viszont rendeset, tartósat és jobban használhatót akartam. Betonalap, 3×3 méteres faház 28-as nútolt lécből alászigetelt stafnira felépítve, járólapozva, szóval megkapta amit kell. :)

Egy ekkora faházban már marad egy sarok "műhelynek" is. Végre van egy békebeli satum is! Nade műhely rádió nélkül nem lehet, olyan nincs. Porosodik a szekrényben egy Samsung HT-DM150 hangdobozokkal, utóbbiakkal nincs is baj, de a Samsung túl sok helyet foglalt volna. Autórádiót építettem még Kaposváron a konyhába, ide is tökéletes megoldás, ráadásul a gyűjteményeben ott pihen egy Pioneer DEH-P5800MP amin van minden földi jó - többek közt AUX bemenet is.

Ekkora faházban már marad hely egy kis műhelysaroknak

Távirányítója is van, ami iszonyat menőség. :) Ez a rádió volt korábban a Touranban, aztán a sok nyomkodástól szétment az Audio gomb az előlapon. Ez itt most nem akkora probléma, mert a távirányítón is van audio gomb és egy ilyen rendszert kicsit könnyebb beállítani, mint egy autóhifit. Áramszünet sajnos teljes resettel jár, ezért az audiobeállításokat egy papírlapon felszögeltem a falra. A lila gomb - kék kijelző színkombó elengedhetetlen az igazi műhelyhangulathoz.

Műhelybe kell rádió (axióma)

Az autórádió egyik hátránya, hogy valahonnan áramot kell neki adni és egy dugasztáp nem elég neki, ATX táp meg overkill. :) Volt igen régről egy Motorola RLL terminál tápegységem, ami 15V/4A. A 4A kicsit karcsúnak tűnhet elsőre, de ide azért elég. Nem hangnyomás verseny ez, a hangszórók is 8 ohmosak és csak 3 hangszóró kimenetet használok (2.1). Valami túlterhelésvédelem biztos van benne, mert anno egy autós erősítőt pl. már nem bírt meghajtani, folyamatosan ki/bekapcsolt.

A jó öreg Motorola RLL táp egy kis extra hűtéssel

Bár gyárilag passzív üzemre tervezték, de biztosan nem ilyen körülményekre. Nyáron igencsak meleg van itt bent és így az asztal aljára fejjel lefelé felszerelve a meleg is megreked benne. Kapott egy 8 centis ventit, amit a remote szálról hajtok meg, így csak akkor megy, ha a rádió be van kapcsolva (ilyenkor van teljesítményfelvétel). Hogy ne üvöltözzön a hűtés a 15V-tól egy 7808-as stabbal szelidítettem. Ez ugyan semmit nem melegszik, de azért rácsavartam egy alubordára.

A kábelelvezetésen még dolgozni kell

A fő szempontot sikerült betartani: a teljes installáció az utolsó csavarig itthon fellelt, használaton kívüli holmikból készült. A szatelitdobozok a Gract szatelitjei, ami nem egy kifejezetten nagy szám, itt van róla mérés is. EQ-val azért egész hallgathatóra be lehet lőni őket. A mélyláda egy 25 literes 40 Hz-re hangolt reflexdoboz Monacor SPH-170-nel, ami az asztallal szemközti polcon kapott helyet. Régen ezeket a hangszórókat hajtotta a Samsung egybeházimozi a hálóban, de ott már nincs ilyesminek hely.

A képen egy mélyláda van elrejtve

A szatelitsugárzók helye adott volt az asztalon, de lehet, hogy felkerülnek majd valami kispolccal a falra, hogy ne foglaljanak helyet. A mélyládával viszont meg kellett dolgozni. Nem véletlenül került a hátsó fal közepére, ugyanis a helyiség akusztikája így adja ki. Ellenkező esetben az állóhullámok pont az asztal környékén okoznak durva kioltást az 50 Hz körüli tartományban. Így viszont egész szépen összedolgozik a szatelitekkel, a kis helyiség miatt pedig az átvitel lemegy egészen 30 Hz-ig.

Ott a mélyláda bal oldalon