HTPC Intel és Ati alapokon

Nem volt rossz az Atom-ION kombináció, de kinőttem. A jobb képskálázó algoritmusok hamar megfektették a GPU-t, a processzor szánalmas vánszorgása pedig a legrosszabb P4-es korszakra emlékeztetett. Másodszorra ezért inkább rendes, asztali kategóriás komponensekből építkeztem.

2012. március 11., módosítva: 2015. november 29.

Történelem

Eredetileg úgy indult, hogy miután mindenféle egyéb okból felszabadult a desktop PC-m, elgondolkodtam mit kezdjek vele. Az Atom-ION alapú HTPC nem volt rossz, de egy ideje már zavartak a korlátai. Ha már így alakult, mi lenne, ha a felszabaduló alkatrészekből építenék egy igazi, erős HTPC-t?

Így hát az Atom-ION ment. A spájzba bekerült egy HP ProLiant MicroServer, abból is egy HDD nélküli, 1 GB RAM-os példány, amit akkor éppen akciósan ~30.000 Ft-ért adtak. Beletettem a 1,5 TB-os Samsung diszket a régi HTPC-ből, így mindjárt lett egy NAS-om is. Azóta ebbe került még egy 256 GB-os Crucial MX100 rendszer SSD, 4 GB RAM és egy 2 TB-os WD Green is.

A vas

A cél világos volt, desktop PC teljesítményt elérni a szinte passzív Atom-ION kombó zajszintjén.

Komponensek

A csendes léghűtéses PC receptje

  • Nem szabad belezsúfolni egy kis házba;
  • Minden alkatrészre a lehető legnagyobb bordát kell rakni;
  • A légáramlást alacsony fordulatú, nagyméretű, csendes ventilátorokkal kell biztosítani.

Az alapvető elképzelés az volt, hogy a CPU és a VGA hűtése passzív és csak a rendszerhűtő ventilátorok által keltett légmozgás hűti az alkatrészeket. A kartonlap az optikai meghajtó előlapját tartja, mert sajnos a tervezők nem gondoltak arra, hogy esetleg valaki nem akar ilyet beépíteni.

Nagy hűtő egy kicsi CPU-n

A táp maradt nyitott pontként. Az Arctic ezen tápját csak ajánlani tudom. Seasonic elektronika, nagyon jó a hatásfoka és igen csendes, ilyen terhelés mellett szó szerint néma. A szokatlanul elhelyezett 8 centis ventilátor kiválóan passzol a Silverstone házhoz, ugyanis a táp a ház bal hátsó részén helyezkedik el és a venti a bal oldalt elöl található rácson keresztül friss levegőt tud beszívni. Ez a táp annyira bevált, hogy azóta a lakás összes desktop PC-jét ilyenekkel láttam el.

Ár/érték bajnok csendes tápegység

A Silverstone ház elég magas, ezért tud fogadni viszonylag nagy hűtőket is, de sajnos egy torony hűtő már általában pont nem fér be. Némi google keresés után kiderítettem, hogy a Scythe Samurai ZZ ventilátor nélkül éppen elfér az optikai meghajtó alatt. Ez most már nem fontos, de a legelső konfigurációban még volt az is. A memória éppen, hogy csak befér alá, de a lényeg, hogy befér. "Szabványos" memória modulokkal biztosan nem lesz gond. A hűtő ilyen irányú felszerelése esetén a lamellák közt át tud áramlani a kintről beszívott levegő.

Még pont elfér a memória a borda alatt

Az alaplap és a CPU hűtéséhez a friss levegőt kintről a ház jobb oldalán két 12 centis Coolink ventilátor szívja be. A Silverstone ugyan ad három 12 centis ventit és porszűrőt is, de a ventiket én túl hangosnak találtam még 7 V-ról hajtva is, ráadásul 7 V-on az egyik kattogott, 5 V-on pedig nem mind indult el. A Coolink 7 V-on gyakorlatilag zajtalan, ami kevés zajt produkál az széles hangspektrumú, egyáltalán nem zavaró. A porszűrőket kiszedtem, túlságosan blokkolják a légáramlást.

Friss levegő kintről

A Sapphire Ultimate R7 250 jó választás ebbe a konfigurációba, ezzel már madVR-rel is bátrabban lehet kísérletezni (32 neuronos NNEDI3 SD filmre nem gond). A képfrissítési frekvenciák nagyon pontosak, több órán keresztül szinkronban tud maradni a kép és a HDMI hang, nem szükséges képkockát kihagyni vagy ismételni. A kártya neve kicsit csalóka, ez ugyanis egy HD 7750, tehát kicsit erősebb, mint az "igazi" R7 250. A masszív hűtőborda még éppen elfér a házban, de a felső keresztmerevítő, ami az optikai meghajtót is tartaná már nem fér el (kis fémmunkával ha nagyon szükséges meg lehetne oldani azért). Alternatív megoldás lehet olyan alaplapot választani, amiben nem a 16x PCIE slot a legszélső.

Teljes rendszer passzív Radeon HD 6570-el

A harmadik ventilátor nem működött jól a gyári helyen, az alacsony feszültség miatt nem mozgatott annyi levegőt, ami elég lett volna a házban keletkező hő eltávolításához, főleg a VGA-ra jutott túl kevés friss levegő. Ezért azt a házon belül, átlósan helyeztem el. Így pont ráfúj a VGA-ra és a hőt a ház hátulján és tetején található rácsok felé szállítja. A hőmérsékletek? "Alap" terhelés mellett 30 - 40 fok, terhelve a CPU 75, a VGA 63 fokig melegszik fel.

A keresztbefordított ventiáltor segít távozni a melegnek hátrafelé

Nagyon fontos, hogy minden mozgó alkatrész rugalmas anyaggal legyen elválasztva a háztól. A HDD-hez a Silverstone eleve gumis rögzítést ad, de a ventilátorok csak simán csavarozva voltak. A mindenfelé kapható Coolink szilikon rögzítő nem jó, mert nem lehet hozzáférni belülről. Ráadásul az a rikító zöld elég prosztón is néz ki az ezüst színű ház oldalán. A megoldás a Lamptron átlátszó gumi rögzítője, aminek mindkét felén van behúzó fogantyú. Beszerelés után a kiálló fogantyút egyszerűen levágtam.

A ventilátorok rezonanciáinak elszigeteléséhez szilikon rögzítőt használtam

Szoftver és rendszer

Kezdetben a háttértár egy 320 GB-os 7200 RPM Samsung HDD volt, a rendszer pedig Windows 7 Omnimo desktoppal. Ez sem volt rossz, bekapcsolástól az XBMC-ig 40 másodperc kellett. Látványos változást a Windows 8, az SSD és az alaplapcsere hozott (a régi alaplapnak csak a POST ideje 10 másodperc volt). Most a bootidő annyira rövid, hogy mire a TV átkapcsol HDMI-re már megjelent a start képernyő. :) Ez olyan 8 - 10 másodperc lehet, bár soha nem mértem le, mert nincs miért tovább optimalizálni.

A valóságban szerencsére egyáltalán nem ilyenek a plazma színei

Az egészet egy Logitech wireless billentyűzettel és egérrel irányítom. A billentyűzetre csak ritkán van szükség, a legtöbb feladatra elég az egér/mobil is. A filmnézős front-end természetesen továbbra is a Kodi (madVR-hez a DSPlayer fork), zenehallgatáshoz foobar2000 mobilról irányítva FoobarCon Pro-val. Ezen kívül persze minden egyéb is van, amit egy Windows 10-ben el lehet érni. Sajnos a TV-t nem lehet natív felbontással használni (nem is nagyon lehetne a szokatlan pixel arány miatt), ezért az asztali felbontás-t 1080p-re állítottam 200 %-os skálázással. Így a kanapéról is jól olvasható minden.

Rendkívül elégedett vagyok ezzel a konfiggal. Gyakorlatilag zajtalan, megépítése óta teszi a dolgát zokszó nélkül. Szétszedni eddig tényleg csak hardver fejlesztés miatt kellett. Az alap hardver ugyan nem túl izmos, de a Windows és a Kodi is nagyon pörög rajta, ezzel már az E5200-nál sem volt gond. Igazi "setup and forget" gép.