VAIO tisztítás

2014. augusztus 24., módosítva: 2015. július 25.

Egy ideje igencsak hangos volt a VAIO hűtése már alapjáraton is. Eddig csak zavaró volt, de mostanában elkezdett véletlenszerűen fagyogatni is. A szenzorok nem mértek ugyan extrém magas hőmérsékletet, de érezhetően meleg volt a gép ott is, ahol nem szokott az lenni. Mivel nincs mit vesztenem szétszedtem, hogy kipucoljam és újrapasztázzam (több, mint 4 éves a gép és még nem volt kitisztítva).

Azért is halogattam eddig, mert az interneten talált videok alapján úgy tűnt, eléggé szét kell borítani a gépet ehhez. Valójában egyáltalán nem bonyolult, az alját az összes csavar kihajtása után szépen le lehet pattintani és hozzá lehet férni a teljes hűtéshez. Meglepő módon a belseje gyakorlatilag tiszta volt:

4 év után, tisztítás előtt

Viszont a hűtés gyanúsan könnyen kijött a helyéről. Persze, mivel a gyári hővezető lapka (nem spóroltak vele) kőkeményre megszáradt:

A gyári hővezető paszta kőkeményre száradt

Eltartott egy darabig, de gyógyszertári alkohollal le lehetett vakarni.

Hűtő megtisztítva

Kapott friss Scythe pasztát (ez volt a legjobb az itthon találtak közül), majd ment vissza az egész. Eredmény: CPU idle -15 fok, GPU -10 fok és ismét nyugalom van, a ventilátor az idő túlnyomó részében éppen csak alapjáraton forog.

Hogy a fagyások is emiatt voltak-e, az majd idővel kiderül...

Egy évvel később

A fagyások nem szűntek meg, de jóval ritkábbat lettek. Az is kiderült, hogy igazából nem fagy le, csak meg-megáll egy-két percig, aztán megy tovább, mintha nem történt volna semmi. Kb. fél év után viszont ismét elkezdett üvölteni a ventilátora már nagyon alacsony terheléstől is, miközben épp csak langyos levegőt fújt. Ez is idegesítő volt önmagában, de a megállások elfogadhatatlanul megsűrűsödtek (valami összefüggés mégis csak van a kettő között). Újra szét kellett szedni.

A Scythe paszta nem sokat ér. Igazából ilyet még nem láttam. Nem kikeményedett, mint a gyári, hanem mintha elpárolgott volna. Alig volt belőle a magokon. Így hát elővettem a sima hagyományos sűrű, fehér műszerész hővezető pasztát és ezzel kentem be a CPU-t és a GPU-t. Ehhez biztos nem kell többet nyúlni. Az ezüst színű játékpasztákat inkább meghagyom a gyerekeknek.

CPU alapjáraton 40 fok körül mozog, a venti csak nagyobb terhelésre (100 % CPU vagy intenzív GPU használat esetén) pörög fel és meleg levegőt fúj ki (vagyis a pasztázás jól sikerült, mert a hőcsövek elvezetik a hőt a bordához). Azóta még nem volt megállás sem.