Mindennapi ez-az

Offtopic és random gondolatok mindenféléről, amik nem férnek el az oldal főprofiljában.

Viszlát Touran...

Ez történik, 2015. december 9.

Egy darabig vége a dízel egyterű korszaknak. A Touran amúgy zseniális. Kívül nem túl nagy, belül óriási, 5 embernek tényleg kényelmes. Jók az ülései, nagyon kellemes vele utazni és iszonyatos mennyiségű csomagot elnyel. A kétezres dízel jól mozgatja az egyébként sárnehéz autót és közben 6-7 liter közti átlagfogyasztással el lehet vele járni még városban is (amíg nem áll be teljesen a forgalom).

Vezetési élmény az viszont nincs benne, a villanyszervó minden visszajelzést megeszik, a nagy önsúly pedig folyamatosan érezhető, hiába a hegyomlásnyi nyomaték, nem agilis. Nem is állna neki jól amúgy sem, ez egy kényelmes utazóautó. Nem is itt volt a hiba.

Erre tessék a folytatáshoz

POP!

Ez történik, 2015. október 03.

Rég nyúltam már komolyabban az oldalhoz, pedig a web eléggé elment mellette. Nem baj, legalább mostanra kiforrta magát. Viszlát IE 8, hello modern web! Az engine jól vizsgázott, nagyon jó ötlet volt anno XML / XSL alapokra építeni, mert a rengeteg változás ellenére a motorhoz alig kellett hozzányúlni. XHTML helyett HTML5, reszponzív UI, nagy pixelsűrűségű kijelzőkkel kompatibilis HD és vektorgrafikus képek, valósidőben rajzolt grafikonok, HTML5 audio lejátszó és ami a legfontosabb: favicon!

De nem csak egy facelift történt. Szokásomhoz híven átnéztem a teljes tartalmat, ahol megtaláltam az eredetit ott a képeket nagyfelbontásúra cseréltem, több bejegyzés tartalmát átfogalmaztam vagy aktualizáltam. Különösen sok tartalmi változás történt a hangdobozépítés témakör bejegyzéseiben.

SSD

Ez történik, 2012. november 24.

Hardver (1), Szoftver (5)

Vettem egy 128 gigás Samsung 830-as SSD-t a notebookba. Röviden: ha gondolkodtál valaha SSD-ben, ne gondolkodj tovább, vegyél. A változást nem hiszed el, amíg magad nem tapasztalod. Minden instant. Kattintasz, indul. Bekapcsolod a gépet és a Windows 7 15 másodperc múlva dobja a bejelentkező ablakot. Beírod a jelszót, 10 másodperc múlva minden betöltve, nincs percekig darálás. Elképesztő. Ilyen bootot utoljára még a megboldogult 900 MHz-re húzott Duronra rakott Windows 98-nál láttam. A LAMP szerver, ami virtuális gépként fut, most ilyen 6 másodperc alatt indul el az eddigi 30 helyett. Nem lehet elolvasni a boot üzeneteket, olyan gyorsan elszalad a képernyő. :) És ez a notebook még csak SATA2-es, a 830-as nem is tudja magát kifutni rendesen. A 750 gigás Samsung HDD-t egy SATA baybe szereltem, ami az optikai meghajtó helyére épül be. A 128 giga azért kicsit karcsú lenne önmagában.

Ajándékba adtak az SSD-hez egy Windows 8 Pro upgrade-et is. Ha már adták, felraktam a HTPC-re. Vegyesek az érzéseim ezzel a Windows 8-cal. Egyrészt vannak benne tök jó dolgok, például hogy tényleg baromi gyorsan indul. A HTPC-ben egy hagyományos 320 gigás 7200 RPM-es Samsung HDD van, de a BIOS POST után nagyjából 10 másodperc után a start képernyőn van. Impresszív és valóban gyorsabbnak tűnik, mint a Windows 7. A bővített task manager eszméletlen jó. Ritkán kell, de olyankor nagyon hasznos, ha ilyen sok mindent lát az ember. A start menü hiányával lehet együttélni, a start screen is megszokható, bár az, hogy az összes start menü ikont odahányja a README.TXT-kkel együtt, az nagyon gáz és az is gáz, hogy szinte semmit nem lehet a start screenen állítani, a gyári színek ocsmányak és azt sem szeretem, hogy az Aerot ilyen ronda 2D-re butították. Nekem tetszett a Windows 7 eye-candy. És valahogy az egész, a telepítéstől kezdve valahogy nem adja az "ezt tényleg végig átgondolták és jól összerakták" érzést. Nagyon furán nem él együtt a Metro és a desktop. Van rajta mit gyúrni, de ha jól csinálják, a Windows 9 lehet majd az új Windows 7. Most ez csak egy Vista lett.

Karbantartás

Ez történik, 2012. november 11.

Kicsit nekifeküdtem a blogmotornak és pár dolgot módosítottam.

  • Szép URL-eket kaptak a témakörök (a régi linkek is működnek).
  • Ajaxos, lapozós lett a komment, mert vannak bejegyzések, ahol minden korábbi várakozásomat felülmúló mennyiségű komment van (200 feletti).
  • Végre tényleg javítottam az 1 pixeles elcsúszást Chromeban.
  • Módosítottam a bélyegkép generálás módján.
  • Átalakítottam a galéria kódot, így már ismét a <body> tag görget, nem pedig egy speciális <div>. Végre lehet régi Android böngészőkben is görgetni.
  • Az arhívumban csak olyan dátumok jelennek meg, amikor ténylegesen volt bejegyzés a választott témakörben.
  • A vízszintes görgetősávot sikerült eltávolítani, most már csak akkor jelenik meg, ha tényleges tartalom lóg ki oldalt.

Ami leginkább módosult, az nem látszik: a teljes kódot átnéztem, itt-ott módosítottam is benne és a blogmotor belső könyvtárstruktúráját teljesen átalakítottam. A legnagyobb újdonság az admin felület, ami egy nagyon Ajaxos web alkalmazás. Egyelőre még nem tud többet, mint a régi (az is csak annyit tudott, amennyi mindenképpen szükséges volt), de ez majd még alakul. Amit tud, azt viszont sokkal szebben és jobban csinálja. Jó kaland webes GUI-t kódolni.

Seiko kapitány

Ez történik, 2012. augusztus 21.

Még 1994-ben vettem, hordtam egy darabig, aztán letettem. Nagyon sokáig, talán 10 évet is állt egy fiókban, de azt álmodtam, hogy rajtam van, ezért előszedtem.

Kicsit megrázogattam és működik. Soha nem volt szétszedve. Azért egy kis szeretgetést valószínűleg megbírna ennyi (állás)idő után.

Bugfix

Ez történik, 2012. augusztus 16.

Javítottam a Chrome-ban az 1 pixeles elcsúszást és a JQueryt is frissítettem, eddig nem is vettem észre, hogy IE9 alatt nem jelenik meg a komment ablak. Ha még mindig nincs ott, egy frissítést kell nyomni.

Karbantartás

Ez történik, 2012. május 11.

Feltelepítettem egy Ubuntu 12.04 LAMP szervert. Nincs ebben semmi érdekes, leszámítva azt, hogy virtuális gépben fut és az Apache docroot egy Windows share a hoston. Az ötlet az volt, hogy ha mozgatni kellene a környezetet vagy újratelepíteni a hostot, akkor a LAMP szerver minimális munkával felállhasson illetve egyáltalán ne kelljen piszkálni, minden fontos adat a hoston legyen tárolva, szerkesztve és tesztelve.

Ennek úgy megörültem, hogy neki is futottam egy kis karbantartásnak. Régóta láttam, hogy a címkék kissé túlszaporodtak, csak nem volt hozzá kedvem, hogy végigbogarásszam az összes bejegyzést és egyszerűsítsek rajtuk. Most megcsináltam. Nem nagy dolog, de jobban érzem magam tőle. :)

ÁNYK

Ez történik, 2012. március 13.

Ki fejleszti az adónyomtatvány kitöltő szoftvert?

Ekkora egy ostoba, rosszul megírt ocsmány bugos szutyok nincs még egy a földön. A szoftverfejlesztés szégyene.

Bors és gyömbér

Ez történik, 2010. november 18.

Két élelmiszeripari remek:

Pfuj.

Gyömbérsör (amúgy alkoholmentes) és Dr. Pepper. Bors Urat még el lehet fogyasztani (a "Can you handle the taste?" nagyon találó, elképesztően műanyagízű szar), de a gyömbérsör abszolút emberi fogyasztásra alkalmatlan.

8 liter

Ez történik, 2010. július 19.

8 literes átlagfogyasztásom volt. Hm. Oké, tudom, hogy ez szar, mert mindenki más 6 literrel jár a kétezres benzinesével, de nekem meglepő volt. Van jó oldala is annak, ha az autópályán a nagy forgalom miatt sokat kell 110 környékén haladni. :)

Customizáltam a bringámat, bekrepált az első Shimano marokváltó (nem akadt a racsnija, kézzel kellett fogni, mert a váltórugó visszahúzta 1-be). Raktam rá egy Sram MRX-et, ez egy picivel masszívabbnak tűnik, bár ezek a marokváltók nem nagy számok, de én szeretem, kényelmes használni. Egyébként miután levettem a Shimanot és megtekergettem újra elkezdett működni rendesen, de vissza nem rakom, miután már felraktam és beállítottam a Sramot. :) Legalább van tartalék.

-30 kg

Ez történik, 2010. március 13.

Ez is megvan. Peak-to-peak 30 kg esett le múlt szeptember óta. Az utolsó 5 kg nagyon lassan ment le, de már egy ideje nem is fogyókúrázom. Ez azt jelenti, hogy 73-75 kg közötti tömegeket mérek, ami nekem elvileg ideális. És a mérleg: póló és általában a ruhaméret XL-ről M-re. Farmerméret 40-ről 33-ra. A 10 évvel ezelőtti nadrágszíjamat, ami már évek óta körbe sem ért a legbelső lyukba kell csatolni. :)

Sampler

Ez történik, 2010. február 8.

Zene (2)

Hétvégén lerippeltem az összes CD-met flac-ba, mert nem akarok a jövőben optikai adattárolóval szórakozni. Kezembe került egy egyedi darab, gondoltam csinálok róla pár képet:

Erre tessék a folytatáshoz

-20 kg

Ez történik, 2009. november 20.

Nincs is igazából mit írni hozzá. Még 10 kg van vissza a célig. Két dolog változott az utóbbi időben. Egyrészt kicsit lassult a fogyás (most kb. 1 kg/hét, ami azért még mindig elég jó), másrészt mostanában kezdek újra éhes lenni. Azt gondolom, hogy ez amiatt is lehet, mert a könnyebben bontható testzsír (sejtek közötti zsírszövet) mostanra gyakorlatilag eltűnt a szervezetemből, már csak a bőr alatti háj van, az sem túl sok (igazából ennek eltüntetése miatt kell még azt a 10 kg-t ledolgozni).

Vettem egy 34-es nadrágot. Eleinte kicsit szűk volt, de most már kicsit ezt is kell igazgatni.

Bringa

Ez történik, 2009. október 17.

El sem hiszem, hogy végre vettem bringát. :) Évek óta szerettem volna venni, csak valami mindig közbejött. Pontosabban: mindig volt valami más, amit éppen fontosabbnak tartottam. Mert ez az igazság. De most megvan.

Erre tessék a folytatáshoz

-10 kg

Ez történik, 2009. október 01.

Mostantól hivatalos, hogy megvan az első 10 kg. Ugyanis kb. hat hete fogyózunk (mert ezt nem lehet úgy csinálni, ha a bolognai pizzát esznek veled szemben). Mostanra sikerült 10 kg-tól megszabadulni. :)

A módszer egyszerű. Kicsit át kellett rendezni a mit, mikor, mennyit eszek kérdést. Normál reggeli (előtte nem reggeliztem egyáltalán), kis adag ebéd, minimális vacsora. Szénhidrát, lisztes étel, cukor, édesség kitiltva. Félig szerencsés vagyok, mert egyáltalán nem vagyok édesszájú szerencsére. Kenyér max. egy vékony szelet és fehér helyett bajor magos rozskenyér (két hét alatt fogy el fél kg, LOL), tészta nincs, krumpli, rizs minimális és csak ebédhez.

Erre tessék a folytatáshoz

Zsírégetés

Ez történik, 2009. szeptember 15. 9:10

Ma gyalog jöttem a Blahától a munkahelyemig (kb. félúton az Infopark és a Petőfi híd budai hídfő között) a zsírégetés jegyében. Jól esett, azt hiszem rendszert csinálok belőle. Kb. fél óra séta, az érdekes az volt benne, hogy azokkal az autósokkal, akikkel a Blahán együtt indultam csak a Mester utcánál találkoztam újra. Érdemes 8.30-kor a Nagykörúton autózni. :)

Vízpumpa

Ez történik, 2009. augusztus 21.

Gépjárművemben utolsó óráit rúgja a vízpumpa. Csörömpöl, mint a veszedelem. Volt némi riadalom, mert fülre nem lehetett pontosan behatárolni a zaj forrását (akár vezműtengely csapágy is lehetett volna), de természetesen nem a motorból jön a zaj. Ez persze nem is lehetett kérdés, Mitsubishi motor nem megy tönkre és kész. :)

Hétfőn csere. Ez a második hiba, ami két év alatt előjött (a másik a termosztát volt). Persze kérdés, hogy ez hiba-e, hiszen a vízpumpa tulajdonképpen kopó alkatrész. Majd hétfőn kiderül, hogy volt-e már egyáltalán cserélve ezelőtt.

Fejlesztés

Ez történik, 2009. május 4.

Örömmel konstatáltam, hogy már van XSLTProcessor a szolgáltatómnál. :) Ezért hát átírtam az oldalt úgy, hogy szerver oldalon történjen meg az XML -> XHTML átalakítás. Így többé semmiképpen sem jelenhet meg szövegfolyam egy böngészőben sem. Ráadásul mostantól a Google is jobban fog tudni indexelni. :)

Skype

Ez történik, 2008. szeptember 16.

Jelenlegi vezetékes telefon helyettesítő eszköz: Skype + Bluetooth. A Skype fut a PC-n, Bluetooth-on pedig kommunikál egy headsettel. A dolog előnye, hogy havi ~1.000 Ft-ért korlátlan vezetékes hívás van és a headset nem foglal kezet, mint a cordless telefon. :) Hátránya, hogy kell hozzá egy PC (ebből van bőven, valamelyik úgyis mindig megy) és hogy a Bluetooth sokkal gyengébb, mint a DECT telefon, ezért csak pár méteres körzetben (~ugyanabban a szobában) működik.

Szép nap

Ez történik, 2008. szeptember 4.

Ma jó napom volt. Történtek érdekességek is: a buszon valaki(nek a mobilja) egy hülye nevű, .sis kiterjesztésű, kb. 1,5 megás fájlt akart küldeni a mobilomra. A google szerint ez feltételezhetően Symbianos vírus lehetett, Bluetoothon keresztül terjed. Természetesen nem fogadtam, bár sok kárt nem tudott volna okozni egy Sony-Ericsson K610i-ben. :) Aztán délután valami abdul akart velem kontaktolni Skype-on. :)

Kipróbáltam a Google böngészőjét is. Nekem tetszik. Végülis KHTML motor, szóval sok gond nem lehet vele. Eddig nem is volt. Majd meglátjuk, hogyan teljesít hosszú távon.

De egyébként is nagyon jó napom volt. Beindulnak a dolgok. :)

Távmunka

Ez történik, 2008. augusztus 7.

Lezárul egy korszak az életemben, véglegesen. Azért ez nehéz, mégis csak 9,5 évet áldoztam rá az életemből. A társaságot sajnálom leginkább, jó lenne tartani valamennyire a kapcsolatot, de tudom, hogy én ebben nagyon gáz vagyok... :( Persze a társasággal nem lesz baj az új helyen sem, kellően lököttek. :) Búcsúajándékul kaptam egy 8 gigás pendrive-ot, tudtam én, hogy ráérek még venni. (Akár hiszitek, akár nem, ez életem első pendrive-ja. Ez egyébként tipikus, kb. ugyanígy vagyok a TFT monitorokkal is, hányszor döntöttem már el, hogy kellene venni egyet... Eleinte drága volt, aztán jóárasodtak, de akkor meg jöttek a nagyobbak alig drágábban... Én meg csak vártam.) Szóval jó buli volt, kellemes társaságban. :)

Lassan már egy hete az új helyemen dolgozok. Eddig leginkább távmunkában. Nagyon bírom (persze ez nem lesz mindig így, de az elején inkább ilyen otthonról dolgozós munkák lesznek). Reggel felkelek 8.30-kor, átmegyek a dolgozó szobába, bekapcsolom a gépeket, dolgozok. Anya mikor felkel hozza a reggelit, kávét. Valamikor dél után ebéd, kis pihi aztán ismét munka, majd vacsora, kis pihi és megint munka az esti órákig. Ha valamiért boltba kell menni, akkor azt elintézzük nyugodtan, még azelőtt, hogy a nép hazamenne a munkahelyéről (ma is elnéztünk az Árkádba, muszáj volt pár nadrágot vennem, mert lassan ellehetetlenül :) az utcára menésem).

Erre tessék a folytatáshoz