Hardver és szoftver

Egy rendkívül apró szelete annak, ami a témában történik körülöttem, hiszen ez már szakma. A munkát próbálom mellőzni, itt csak a jó dolgokról van szó.

HTPC Intel és Ati alapokon

HW/SW, 2012. március 11., módosítva: 2015. november 29.

Házimozi (2), Hardver (5)

Nem volt rossz az Atom-ION kombináció, de kinőttem. A jobb képskálázó algoritmusok hamar megfektették a GPU-t, a processzor szánalmas vánszorgása pedig a legrosszabb P4-es korszakra emlékeztetett. Másodszorra ezért inkább rendes, asztali kategóriás komponensekből építkeztem.

Erre tessék a folytatáshoz

VAIO tisztítás

HW/SW, 2014. augusztus 24., módosítva: 2015. július 25.

Hardver (5)

Egy ideje igencsak hangos volt a VAIO hűtése már alapjáraton is. Eddig csak zavaró volt, de mostanában elkezdett véletlenszerűen fagyogatni is. A szenzorok nem mértek ugyan extrém magas hőmérsékletet, de érezhetően meleg volt a gép ott is, ahol nem szokott az lenni. Mivel nincs mit vesztenem szétszedtem, hogy kipucoljam és újrapasztázzam (több, mint 4 éves a gép és még nem volt kitisztítva).

Azért is halogattam eddig, mert az interneten talált videok alapján úgy tűnt, eléggé szét kell borítani a gépet ehhez. Valójában egyáltalán nem bonyolult, az alját az összes csavar kihajtása után szépen le lehet pattintani és hozzá lehet férni a teljes hűtéshez. Meglepő módon a belseje gyakorlatilag tiszta volt:

Erre tessék a folytatáshoz

Mit tud az N lite wifi 2,4 GHz-en?

HW/SW, 2012. december 19.

Hardver (5), Hálózat (4)

Ha minden klappol, legalább 100 mbit/s-t:

Hogy hol a teteje, azt nem tudom, mert a vezetékes LAN csak 100 mbit-es. Ezt egy Atheros AR9285 és egy Linksys E900 között sikerült összehozni. Az E900 új szerzemény, mint a képen látható néha elég nagy file-okat kell wifin másolni, az eddigi max. 3 MB/s másolási sebesség kezdett már erősen szorítani. A régi jó WRT-54GS-t váltotta az E900, amire persze azonnal ment a 104-es Shibby Tomato firmware.

HP LaserJet 4L vs. Windows 7 beta

HW/SW, 2009. március 24.

Szóval van ez a Windows 7, meg a bétája. Bár nem tudom mit csinál még rajta a MS (nekem egyelőre semmivel sem tűnik szarabbnak, mint bármelyik másik Windows), de nem tudni mikor adja ki. Addig viszont próbálgatnám a bétát. Szép és jó minden, egy kivétellel: a nyomtatót nem bírtam életre kelteni.

A megoldás pedig a következő: egy másik, a hálózaton lévő XP-s gépen meg kell osztani a nyomtatót (nem baj, ha eleve hálózatos a nyomtató). Utána Windows 7-en Start -> Network (ha nincs ilyened, állítsd be, hogy legyen), várd meg míg megtalálja a hálózaton azt a gépet, amin a nyomtatót megosztottad, utána kattins a gépre és jelentkezz be rendszergazdaként, majd kattints duplán a nyomtatóra. A Windows 7 megkérdezi, hogy megbízol-e benne és feltelepíti a nyomtató drivert. Ezt utána bármelyik nyomtatóhoz hozzá lehet rendelni, a megosztott nyomtató akár törölhető is.

Kicsit körülményes megoldás, de működik. :)

Apache vs. Skype

HW/SW, 2008. június 8.

Jól megszívatott a Skype. Általában nem használom, de most éppen el volt indítva. Hirtelen felindulásból módosítani akartam valamit, ezért megpróbáltam elindítani az Apache-PHP-MySQL szentháromságot. De az Apache nem akart indulni. A Windows szabvány hibaüzenet (nem sikerült elindítani) nem volt túl informatív, ezért tovább nézelődtem. Error log üres. Parancssorból megnézettem a .conf fájlt, találtam egy warning szintű hibát, de az nem lehetett gond, mert hónapok óta bent volt. Mindenesetre kipurgáltam. Még mindig nem indul. Megpróbáltam parancssorból -k kapcsolóval indítani, nem a net start-tal. Így jött valami zavaros üzenet, hogy nem tud a 0.0.0.0:80 címhez kapcsolódni. Először arra gondoltam, hogy valami windowsupdate hazavágta, mivel semmi nem lett módosítva a rendszeren. Végül kigugliztam, hogy valószínűleg az a baja, hogy nem tud a 80-as porthoz kapcsolódni, mert az már foglalt.

És vajon mi foglalta? Hát a Skype. Alapból be van benne állítva, hogy a 80-as porton is figyelhet. Még szerencse, hogy rémlett egy ilyen opció. Ezt kikapcsolva már minden rendben van...

CSS+JS "popup"

HW/SW, 2008. május 27.

Modális és normál "always on top" popup "ablak" létrehozása CSS és egy kis Javascript segítségével, ismert technikák kombinálásával. Erre az elvre épül az itteni képgaléria működése is.

Erre tessék a folytatáshoz

Uptime

HW/SW, 2008. március 25.

Hardver (5), Hálózat (4)

Gondoltam rákukkantok a routerre, mi újság arrafelé.

Visszaszámolva az uptime-ból kb. akkor töltöttem rá a Tomato firmware-t. Ez már szeretem. :)

Safari

HW/SW, 2008. február 23.

Elérhető az Apple böngészője Windowsra is. Ez nem újdonság, de még sohasem próbáltam ki. Őszintén szólva eddig csak a Quicktime nevű borzalomhoz volt szerencsém, ettől a böngészőtől sem vártam semmit. De nem rossz. Félelmetesen jó font smoothing/rendering van benne, legalábbis TFT-n nagyon rendben van. Maga a böngésző is tipikus apple, egyszerű design, de marha jól néz ki. Elég gyors és jó a szabvány támogatása is. Kicsit még béna, néha el-elszáll, de majd kialakul.

Innen le lehet tölteni. Fejlesztőknek is kötelező, lehet ellenőrizni, mennyire apple-kompatibilis a weboldal, amit készítesz. Bár sok gond nincs vele, mert szabványkövető a lelkem. Ami Firefoxban és Operában jó, az itt is.

Video

HW/SW, 2008. február 17.

Elkezdenék egy új témakört a PC-s video abajgatásról, de nem akarom ide a régire feltenni. Az új motor meg még sehol sincs. Plusz a korábban megtervezett dizájn sem annyira begyere már. Francba. Pedig már 6 cikket megírtam...

Most felraktam az asztali gépre is az Apache-PHP-MySQL szentháromságot, volt egy kis gagyizás vele, pont annyi, hogy mire végre minden működik nincs kedvem nekiállni dolgozni is velük. Meg kellene valami jó dizájn. És a koncepciót is ki kellene találni. Valahogy egybe kellene gyúrni a blogot a cikkekkel, de úgy, hogy navigálható maradjon a site. Hiszen a blogbejegyzések általában kapcsolódnak valamelyik témakörhöz. Aztán leprogramozni. És átmigrálni innen az újba...

Bedigitalizáltam 22 résznyi Kengyelfutó Gyalogkakukkot VHS-ről, kicsit megdolgoztam a képet és csináltam egy mozgó menüs DVD-t. Állat lett. :) És csak ingyenes programokat használtam (de abból sokat). Free software power! :)

Még mindig video

HW/SW, 2008. január 23.

Túl vagyok a családi kamerás felvételeken, ezekkel nem sokat szórakoztam, HQ módban 1 óra/DVDR sűrűséggel felírtam őket. Analóg, de 8-as kamera, szóval egész jó a képe. Viszont itt van még a legnagyobb falat, az esküvői VHS kazik felírása. Ezt nagykazettás Panasonic VHS kamerával vették fel (olyannal, amiket vidéki tévéstúdiókban szerintem a mai napig használnak), tehát a képminőség VHS-hez képest kitűnő, én legalábbis még csak közel ilyen jó minőségű VHS felvételt sem láttam sem előtte, sem azóta. Szóval a nyersanyag jó, a kazetta is rendben van (TDK EHG), de akkor is 8,5 éves. Éppen itt is volt már az ideje a digitalizálásnak. Azért a kisördög ott motoszkált bennem, lehetne-e esetleg egy kicsit javítani a képen. Most itt tartok:

LoadPlugin("DGDecode.dll")
LoadPlugin("cnr2.dll")
MPEG2Source("video.d2v")
SeparateFields()
Sharpen(0.7)
ColorYUV(gain_v=64, off_v=-32, gain_u=64, off_u=-32, cont_v=64, cont_u=32)
Cnr2()
TemporalSoften(4,4,8,15,2)
Weave()
LetterBox(16,16,16,16)
Limiter(16, 235, 16, 240)

Erre tessék a folytatáshoz

Csak PIO

HW/SW, 2007. december 28.

Jó tudni, hogy a gyári Windows XP IDE driverek ha sok olvasási hibát érzékelnek, visszarakják a drive-ot Csak PIO módba. Ha nyekteted a drive-ot egy karcos lemezzel, visszarak PIO-ba, aztán meg néz az ember, hogy a 8× DVD írás 100 % CPU-val megy és a 8× is inkább csak 1 - 2× lesz.

Na de innen nem lehet ám csak úgy visszabillenteni őkelmét, hiába rakod "Ha leheséges, DMA"-ra, ő ragaszkodik a PIO-hoz, mint a nagykabátjához. A megoldás az, hogy az eszközkezelőből törölni kell azt az IDE csatornát (elsődleges/másodlagos), amin az optikai egység lakozik. Újraindítás után felismeri majd és újratelepíti, ekkor már DMA-val. Azt mondjuk nem tudom, hogy ha pont itt lakik a rendszervinyó is, akkor utána hogyan fog újra felbootolni... Ilyen esetben még kicsit azért érdemes guglizni.

Szűrés