Hardver és szoftver

Egy rendkívül apró szelete annak, ami a témában történik körülöttem, hiszen ez már szakma. A munkát próbálom mellőzni, itt csak a jó dolgokról van szó.

HTPC Intel és Ati alapokon

HW/SW, 2012. március 11., módosítva: 2015. november 29.

Házimozi (2), Hardver (5)

Nem volt rossz az Atom-ION kombináció, de kinőttem. A jobb képskálázó algoritmusok hamar megfektették a GPU-t, a processzor szánalmas vánszorgása pedig a legrosszabb P4-es korszakra emlékeztetett. Másodszorra ezért inkább rendes, asztali kategóriás komponensekből építkeztem.

Erre tessék a folytatáshoz

VAIO tisztítás

HW/SW, 2014. augusztus 24., módosítva: 2015. július 25.

Hardver (5)

Egy ideje igencsak hangos volt a VAIO hűtése már alapjáraton is. Eddig csak zavaró volt, de mostanában elkezdett véletlenszerűen fagyogatni is. A szenzorok nem mértek ugyan extrém magas hőmérsékletet, de érezhetően meleg volt a gép ott is, ahol nem szokott az lenni. Mivel nincs mit vesztenem szétszedtem, hogy kipucoljam és újrapasztázzam (több, mint 4 éves a gép és még nem volt kitisztítva).

Azért is halogattam eddig, mert az interneten talált videok alapján úgy tűnt, eléggé szét kell borítani a gépet ehhez. Valójában egyáltalán nem bonyolult, az alját az összes csavar kihajtása után szépen le lehet pattintani és hozzá lehet férni a teljes hűtéshez. Meglepő módon a belseje gyakorlatilag tiszta volt:

Erre tessék a folytatáshoz

Mit tud az N lite wifi 2,4 GHz-en?

HW/SW, 2012. december 19.

Hardver (5), Hálózat (4)

Ha minden klappol, legalább 100 mbit/s-t:

Hogy hol a teteje, azt nem tudom, mert a vezetékes LAN csak 100 mbit-es. Ezt egy Atheros AR9285 és egy Linksys E900 között sikerült összehozni. Az E900 új szerzemény, mint a képen látható néha elég nagy file-okat kell wifin másolni, az eddigi max. 3 MB/s másolási sebesség kezdett már erősen szorítani. A régi jó WRT-54GS-t váltotta az E900, amire persze azonnal ment a 104-es Shibby Tomato firmware.

HP LaserJet 4L vs. Windows 7 beta

HW/SW, 2009. március 24.

Szóval van ez a Windows 7, meg a bétája. Bár nem tudom mit csinál még rajta a MS (nekem egyelőre semmivel sem tűnik szarabbnak, mint bármelyik másik Windows), de nem tudni mikor adja ki. Addig viszont próbálgatnám a bétát. Szép és jó minden, egy kivétellel: a nyomtatót nem bírtam életre kelteni.

A megoldás pedig a következő: egy másik, a hálózaton lévő XP-s gépen meg kell osztani a nyomtatót (nem baj, ha eleve hálózatos a nyomtató). Utána Windows 7-en Start -> Network (ha nincs ilyened, állítsd be, hogy legyen), várd meg míg megtalálja a hálózaton azt a gépet, amin a nyomtatót megosztottad, utána kattins a gépre és jelentkezz be rendszergazdaként, majd kattints duplán a nyomtatóra. A Windows 7 megkérdezi, hogy megbízol-e benne és feltelepíti a nyomtató drivert. Ezt utána bármelyik nyomtatóhoz hozzá lehet rendelni, a megosztott nyomtató akár törölhető is.

Kicsit körülményes megoldás, de működik. :)

Apache vs. Skype

HW/SW, 2008. június 8.

Jól megszívatott a Skype. Általában nem használom, de most éppen el volt indítva. Hirtelen felindulásból módosítani akartam valamit, ezért megpróbáltam elindítani az Apache-PHP-MySQL szentháromságot. De az Apache nem akart indulni. A Windows szabvány hibaüzenet (nem sikerült elindítani) nem volt túl informatív, ezért tovább nézelődtem. Error log üres. Parancssorból megnézettem a .conf fájlt, találtam egy warning szintű hibát, de az nem lehetett gond, mert hónapok óta bent volt. Mindenesetre kipurgáltam. Még mindig nem indul. Megpróbáltam parancssorból -k kapcsolóval indítani, nem a net start-tal. Így jött valami zavaros üzenet, hogy nem tud a 0.0.0.0:80 címhez kapcsolódni. Először arra gondoltam, hogy valami windowsupdate hazavágta, mivel semmi nem lett módosítva a rendszeren. Végül kigugliztam, hogy valószínűleg az a baja, hogy nem tud a 80-as porthoz kapcsolódni, mert az már foglalt.

És vajon mi foglalta? Hát a Skype. Alapból be van benne állítva, hogy a 80-as porton is figyelhet. Még szerencse, hogy rémlett egy ilyen opció. Ezt kikapcsolva már minden rendben van...

CSS+JS "popup"

HW/SW, 2008. május 27.

Modális és normál "always on top" popup "ablak" létrehozása CSS és egy kis Javascript segítségével, ismert technikák kombinálásával. Erre az elvre épül az itteni képgaléria működése is.

Erre tessék a folytatáshoz