Pestos-padlizsános tészta

2008. november 02.

Könnyű, finom étel, gyorsan kész. Az étel lényege, hogy a zöldségek valamennyire ropogósak, frissek maradjanak (ez nem lecsó!), ezért végig erős lángon kell készíteni, szünet nélkül forgatva-kevergetve, hogy ne kapja oda az ételt. A tésztát al dente kell főzni (az az állapot, amikor már pont nem nyers belül).

Hozzávalók

  • 1 padlizsán
  • Kis üveg (150-200 g) piros pesto
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6-7 db. paradicsom
  • Fél liter főzőparadicsomlé
  • Fél kg. vegyes gomba
  • Bazsalikom
  • Reszelt sajt
  • 25 dkg farfalle tészta

Tedd fel a vizet a tésztának. Míg felforr, készítsd elő a hozzávalókat. A hagymát karikákra, a padlizsánt és a paradicsomot közepes méretű (1 cm) kockákra, a gombát szeletekre (mint a gombapöriben) szeld fel. A vízben főzd meg a tésztát. Ha nincs segítséged, várd meg, míg megfő a tészta és szűrd le. Minden hozzávalót készíts előre oda, mert nem szabad otthagyni az ételt (nagyon hamar odakap). Ha van segítség, aki le tudja szűrni a tésztát, nagyjából azután, hogy belerakod a tésztát a vízbe és újraforr nekiállhatsz az elkészítésének, kb. pont addigra fog megfőni a tészta, mint a zöldségek.

Wokban, vagy ha nincs (vegyél az IKEA-ban, olcsó), nagy serpenyőben (ebbe valószínűleg csak egy fél adag fér el) olajon fonnyaszd meg a hagymát. A nagy láng miatt vagy folyamatosan pótolni kell az olajat, vagy eleve többet használni a szokásosnál. A fokhagymát nyomd rá vagy apróra szelve szintén dobd a serpenyőbe. Ezután tedd bele a padlizsánt, kicsit pirítsd meg (kb. 1 perc), majd rakd rá a Pestot. Kicsit pirítsd (újabb 1-2 perc), aztán tedd rá a paradicsomot és öntsd bele a paradicsomlét. Szórd meg bazsalikommal (legjobb frissen vágott fűszerrel, nem szárítottal), sózd (elég sokat felvesz, kóstolgasd), borsozd. Tedd rá a gombát.

Ha összerottyant (3 - 4 perc), bele kell rakni a tésztát, összekeverni, majd egy-két perc után kész is. Nagyon finom étel, húsmentes (akinek ez számít). Parmezánnal az igazi, de más sajttal sem rossz.

A padlizsántól és a hasonló zöldséges ételektől alapban fintorgók is bátran megkóstolhatják, egyáltalán nem egy "zöldségízű" étel.