Könnyű, finom étel, gyorsan kész. Az étel lényege, hogy a zöldségek valamennyire ropogósak, frissek maradjanak (ez nem lecsó!), ezért végig erős lángon kell készíteni, szünet nélkül forgatva-kevergetve, hogy ne kapja oda az ételt. A tésztát al dente kell főzni (az az állapot, amikor már pont nem nyers belül).
Hozzávalók
- 1 padlizsán
- Kis üveg (150-200 g) piros pesto
- 1 nagy fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6-7 db. paradicsom
- Fél liter főzőparadicsomlé
- Fél kg. vegyes gomba
- Bazsalikom
- Reszelt sajt
- 25 dkg farfalle tészta
Tedd fel a vizet a tésztának. Míg felforr, készítsd elő a hozzávalókat. A hagymát karikákra, a padlizsánt és a paradicsomot közepes méretű (1 cm) kockákra, a gombát szeletekre (mint a gombapöriben) szeld fel. A vízben főzd meg a tésztát. Ha nincs segítséged, várd meg, míg megfő a tészta és szűrd le. Minden hozzávalót készíts előre oda, mert nem szabad otthagyni az ételt (nagyon hamar odakap). Ha van segítség, aki le tudja szűrni a tésztát, nagyjából azután, hogy belerakod a tésztát a vízbe és újraforr nekiállhatsz az elkészítésének, kb. pont addigra fog megfőni a tészta, mint a zöldségek.
Wokban, vagy ha nincs (vegyél az IKEA-ban, olcsó), nagy serpenyőben (ebbe valószínűleg csak egy fél adag fér el) olajon fonnyaszd meg a hagymát. A nagy láng miatt vagy folyamatosan pótolni kell az olajat, vagy eleve többet használni a szokásosnál. A fokhagymát nyomd rá vagy apróra szelve szintén dobd a serpenyőbe. Ezután tedd bele a padlizsánt, kicsit pirítsd meg (kb. 1 perc), majd rakd rá a Pestot. Kicsit pirítsd (újabb 1-2 perc), aztán tedd rá a paradicsomot és öntsd bele a paradicsomlét. Szórd meg bazsalikommal (legjobb frissen vágott fűszerrel, nem szárítottal), sózd (elég sokat felvesz, kóstolgasd), borsozd. Tedd rá a gombát.
Ha összerottyant (3 - 4 perc), bele kell rakni a tésztát, összekeverni, majd egy-két perc után kész is. Nagyon finom étel, húsmentes (akinek ez számít). Parmezánnal az igazi, de más sajttal sem rossz.
A padlizsántól és a hasonló zöldséges ételektől alapban fintorgók is bátran megkóstolhatják, egyáltalán nem egy "zöldségízű" étel.